Zásady zdravého stravovania, t. J. Strava 5 jedál denne
Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 09:00 - 15:30
0 ks
za 0 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 30 EUR a máte dopravu ZADARMO
  • Kategórie blogu
Blog
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
10.09.2019
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
Ste platca DPH. Potrebujete nakúpiť bez DPH? čítať celé
Nočná smena strava
07.09.2019
Nočná smena strava
Doktor, strážca, zamestnanec čerpacej stanice - to je len niekoľko príkladov povolaní, ktoré zahŕňajú prácu na zmeny. Ako správne jesť pri práci v noc... čítať celé
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
07.09.2019
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
Provensálsky štýl v byte je spojený s bielym, jemným šedým a svetlým drevom. Obývacia izba a kuchyňa sa dokonale hodia k tomuto typu usporiadania. Na ... čítať celé
Zobraziť všetky články
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Zásady zdravého stravovania, t. J. Strava 5 jedál denne
06.09.2019

Zásady zdravého stravovania, t. J. Strava 5 jedál denne



Dodržiavanie zásad zdravého stravovania je veľmi dôležité, pretože vám pomáha udržiavať dobré zdravie. Nutričné chyby môžu viesť k rozvoju rôznych chorôb, napríklad obezity, aterosklerózy. Jedným zo základných prikázaní racionálnej výživy je jesť 5 jedál denne v pravidelných intervaloch.

Prečo je to zdravé stravovanie?



Dobré stravovanie je jedným z kľúčových faktorov ovplyvňujúcich zdravie ľudí. Dodržiavanie zásad racionálnej výživy je zárukou zdravia a pohody. Dodržaním niekoľkých jednoduchých pokynov týkajúcich sa stravovania sa môžete vyhnúť mnohým podmienkam, ktoré sa vyvinú v dôsledku spáchaných a duplicitných chýb pri jedle. Najbežnejšie choroby tohto typu sú:
  • obezita
  • diabetes 2. typu,
  • cholelitiáza,
  • kardiovaskulárne choroby (napr. ateroskleróza, ischemická choroba srdca, hypertenzia),
  • osteoporóza
  • rakovinové choroby (napríklad rakovina žalúdka, hrubého čreva),
  • anémia spôsobená nedostatkom železa.


Nedodržiavanie zásad zdravej a racionálnej výživy má negatívny vplyv aj na intelektuálnu sféru. Môže spôsobiť kognitívne poškodenie, napríklad pamäť, pozornosť, koncentráciu a obmedziť schopnosť absorbovať vedomosti. Zdravá výživa zohráva veľmi dôležitú úlohu pri správnom vývoji detí. Chyby stravovania pri útleho veku sa premenia na stravovacie návyky, ktoré môžu viesť k vážnym chorobám v budúcom dospelom živote.

> Aká je strava 5 jedál denne?



Strava 5 jedál denne je založená na zásadách zdravej a racionálnej výživy. Jedálny lístok pozostáva z 5 jedál (1. raňajky, 2. raňajky, obed, popoludňajší čaj, večera) malého množstva, konzumovaných v pravidelných intervaloch, najlepšie každé 3 až 4 hodiny. Tento spôsob stravovania zaisťuje pohodu a zabraňuje rýchlym skokom v hladine cukru v krvi. Pomáha tiež regulovať metabolizmus, uľahčuje udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti a stráca zbytočné kilogramy.
200


Pri diéte s 5 jedlami je dôležité správne vyvážiť stravu, diverzifikovať jedlo a poskytnúť telu množstvo energie a potrebných živín, ktoré potrebuje na správne fungovanie. Potreba tela a energie, ako sú bielkoviny, tuky a sacharidy, závisí od veku, pohlavia a fyzickej aktivity. Medzi jedlami pite veľa minerálnej alebo prevarenej vody. V súlade so zásadami zdravej výživy vypite každý deň 8 pohárov vody. Diéta 5 jedál denne by sa mala kombinovať s pravidelnou fyzickou aktivitou, ktorá sa postará o náš stav a zlepší celkovú pohodu.

Strava pre päť - ako zložiť jedlo?



Zdravé stravovanie zahŕňa schopnosť správne zostaviť jednotlivé jedlá.

panvica obojstranná, čo uľahčí prípravu raňajok. A raňajky je najdôležitejšie jedlo dňa pre deti aj dospelých. Toto je prvé jedlo zjedené po dlhej nočnej prestávke. Telo potrebuje správnu dávku energie, aby zvládlo túto výzvu a splnilo požiadavky nového dňa. Chutnou a výživnou myšlienkou pre prvé raňajky je kaša na mlieku alebo vode s prídavkom ovocia, napríklad jabĺk alebo hrušiek. Miešané vajcia s plátkom celozrnného chleba alebo suchej alebo sladkej omelety môžu byť ďalším návrhom. Na prípravu omeliet je potrebné vybaviť sa špeciálnym.
201


mixér, čím sa produkty zmiešajú do hladkej konzistencie. 2. raňajky by sa mali konzumovať 3 hodiny (maximálne 4 hodiny) po prvom jedle. Malo by byť ľahké, ale zároveň plnohodnotné a uspokojujúce hlad. V rámci 2. raňajok môžete jesť napríklad zeleninový šalát, ovocie (napr. Jablko, pomaranč) alebo prírodný jogurt s prídavkom jemne nakrájaného ovocia a otrúb. Vynikajúcou voľbou pre druhé raňajky je smoothie, t. J. Koktail ovocia a / alebo zeleniny. Dobrú dávku energie poskytne zelený koktail pripravený napríklad na báze špenátu, pomarančov, jablčnej šťavy a zázvoru alebo kapusta, kivi a hrušky. Na výrobu smoothie potrebujete


Ďalšie tretie jedlo dňa je parník alebo vo vode a pečie sa bez pridávania tuku. Stojí za to osloviť morské ryby, ktoré sú zdrojom zdravých, nenasýtenýchmastné kyseliny a chudé mäso, napríklad hydina bez kože. Zloženie večere by malo tiež obsahovať uhľohydráty vo forme ryže, celozrnných cestovín, ovsenej kaše (napr. Pohánky alebo proso). Mal by tu byť aj šalát alebo čerstvý zeleninový šalát. Obed . Vyvarujte sa vyprážaniu, pečeniu tradičným spôsobom, mastným a obaľovaným. V rámci večere sa odporúčajú jedlá uvarené v


Popoludňajší čaj by malo byť nízkokalorické a nízkokalorické jedlo s maximálnou hmotnosťou 200 kcal. Dajte si pozor na všetky sladkosti alebo slané občerstvenie. V rámci popoludňajšieho čaju môžete jesť prírodný jogurt, ovocie a zeleninový šalát.

Večera je posledné jedlo najesť počas dňa. Malo by byť ľahko stráviteľné, aby sa žalúdok nepreťažil pred odpočinkom v noci. Večera by sa mala jesť 2-3 hodiny pred spaním. Nemalo by obsahovať sacharidy. Najdôležitejšou zložkou je bielkovina, napríklad vo forme nízkotučného tvarohu s reďkovkami a pažítkou, vajcia s mäkkým varením alebo tvrdým varením, nízkotučné kuracie klobásy, ryby. Jesť ovocie je kontraindikované počas večere. Môžu sa však konzumovať v ďalších štyroch jedlách.
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi