Panvica bez tuku - čo to je a ako to funguje?
Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 09:00 - 15:30
0 ks
za 0 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 30 EUR a máte dopravu ZADARMO
  • Kategórie blogu
Blog
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
10.09.2019
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
Ste platca DPH. Potrebujete nakúpiť bez DPH? čítať celé
Nočná smena strava
07.09.2019
Nočná smena strava
Doktor, strážca, zamestnanec čerpacej stanice - to je len niekoľko príkladov povolaní, ktoré zahŕňajú prácu na zmeny. Ako správne jesť pri práci v noc... čítať celé
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
07.09.2019
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
Provensálsky štýl v byte je spojený s bielym, jemným šedým a svetlým drevom. Obývacia izba a kuchyňa sa dokonale hodia k tomuto typu usporiadania. Na ... čítať celé
Zobraziť všetky články
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Panvica bez tuku - čo to je a ako to funguje?
05.09.2019

Panvica bez tuku - čo to je a ako to funguje?



Stále viac ľudí chce viesť zdravý životný štýl. Chceme byť energickí, atletickí a šťastní. V niektorých kruhoch sa vyrovnanosť dokonca rovná spoločenskému postaveniu. Jedným z prvkov tohto života je zdravá výživa, ktorej by ste sa mali vyhnúť nadmernému množstvu tuku, najmä živočíšneho tuku. To je dôvod, prečo si tukové panvice získavajú na popularite.



Najprv by sme si mali uvedomiť, že nie všetky tuky sú zlé. Existuje všeobecná viera, že spôsobujú priberanie na váhe a kardiovaskulárne ochorenie. Ale v skutočnosti je to iba polopravdivosť. Nezdravé pre naše telo sú nasýtené tuky, ktoré sa vyskytujú predovšetkým v mäse, vajciach a mlieku a výrobkoch z neho založených. Ich nadmerná konzumácia zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, napríklad srdcového infarktu alebo aterosklerózy. Trans tuky alebo stužené rastlinné oleje podrobené hydrogenácii sú tiež nezdravé.

Naopak, tuky obsahujúce nenasýtené mastné kyseliny sú nielen zdravé, ale dokonca nevyhnutné aj pre správne fungovanie nášho tela. Naše telo ich nedokáže vyrobiť samo osebe, takže mu musí byť dodané jedlo. Nájdeme ich predovšetkým v rastlinných olejoch zo semien, orechov, klíčkov, ako aj v rybích tukoch. Bohužiaľ, v Poľsku sa omnoho častejšie snažíme dosiahnuť nasýtený tuk, hoci sa to pomaly začína meniť.

Panvica bez tuku alebo na smaženie?



Bohužiaľ, zvyčajne pripravujeme jedlo na nenasýtené alebo transmastné tuky, pretože majú vyššiu teplotu fajčenia a ľahšie sa dajú použiť. Preto je čoraz obľúbenejšie vyprážanie bez použitia. Na tento účel sú užitočné špeciálne panvice, ktoré sa nazývajú bez tuku. Majú nepriľnavé povlaky, ktoré sa nelepia na jedlo, aj keď sú vyprážané pri vysokých teplotách. Existuje niekoľko druhov beztukových panvíc:


  • Teflónové panvice - zďaleka najobľúbenejšie, ale aj najlacnejšie. Vďaka nepriľnavému povlaku umožňujú vyprážanie bez oleja a sú cenovo dostupné. Majú však aj svoje nevýhody. Po prvé, nie sú príliš odolné proti poškriabaniu. Okrem toho sa vyrábajú pomocou látok škodlivých pre naše telo, ktoré - za určitých podmienok (vysoké teploty a poškodenie povrchu) - sa môžu dostať do potravín a potom do nášho tela.


  • Keramické panvice - čoraz obľúbenejšie. Majú tiež hladký, nelepivý povlak, takže na ne nemusíte používať tuk. V porovnaní s teflónovými sú odolnejšie voči poškriabaniu a vydržia vyššie teploty až do 400 stupňov Celzia. Vďaka tomu všetkému stále nič nestojí a sú zdraví, pretože nevydávajú škodlivé látky.


  • Žulové panvice - majú veľmi silný povlak odolný voči poškodeniu a poškriabaniu. Je ľahko čistiteľný a bezpečný pre životné prostredie. Povlak je hladký, takže nevyžaduje použitie tuku, aj keď sa oplatí použiť minimálne množstvo. Môže byť prispôsobený na použitie v rôznych rúrach. Nevýhody sú vysoká cena av niektorých prípadoch veľká váha.


  • Titánové panvice - majú veľmi podobné vlastnosti ako teflónové panvice, sú však oveľa odolnejšie a nevytvárajú škodlivé látky. Sú drahé, ale je to investícia na roky, takže hodnota za peniaze je veľmi priaznivá. Okrem toho patria medzi málo tých, ktoré sú vhodné do umývačky riadu.

    stojí to za to?



    Odpoveď na túto otázku je celkom zrejmá - ak máte v úmysle obmedziť príjem nenasýtených a transmastných kyselín, potom všetkými prostriedkami. Zároveň sa v tomto prípade neoplatí šetriť. Teflónové panvice sú populárne a lacné, ale pokiaľ ide o ich vlastnosti, výrazne dávajú prednosť drahším riešeniam a môžu byť škodlivé. Sú obzvlášť zlé v čase vyprážania bez tuku, keď dosiahnu vyššie teploty a navyše sú minimálne poškodené. Preto je lepšie vybaviť sa keramickým, žulovým a najlepšie titánovým modelom. Ak sa o nich správne postaráme, bude nám slúžiť mnoho rokov a bude to skvelé pohodlie v každej kuchyni.
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi