A možno by stálo za to ho presvedčiť, aby ho našiel v každej kuchyni?
Nedá sa skryť, že v Poľsku máme skôr problémy s odpadom. All. Zvyčajne spájame nepríjemné s niečím, čo je nehygienické, a čo sa dá veľa povedať, vonia to. V iných krajinách sa k tomu pristupuje bežnejšie, pretože sa dá použiť a priniesť ďalšie výhody.
Stačí uviesť, že podľa dostupných internetových zdrojov je Švédsko v tomto ohľade najrozvinutejšou krajinou na svete a iba 3% ide na skládky. odpadu. V Poľsku 90 percent V tejto škandinávskej krajine sa platí osobitná daň za odpad poslaný do spaľovne a vyhodenie odpadu do nesprávneho kontajnera je možné ... žalovať.
Tam je výroba kompostu tiež z kuchynského odpadu niečo zrejmé. Čo je to? Účinok rozkladu organického odpadu, ktorý sa získa pomocou prírodných procesov fermentácie. To samo o sebe znie nečakane ...
Ide však o to, že nám môže priniesť hmatateľné výhody: po prvé, nakladáme s odpadom týmto spôsobom a nemusíme platiť za jeho vývoz, po druhé, umožňuje nám ho spracovať tak, aby jeho zvyšky mali oveľa menší objem. Po tretie, získame hodnotnú látku, ktorá sa nazýva rôzne: kompost, hnoj alebo humus (nezamieňať s obľúbenou cícerovou miskou) s minimálnymi výdavkami. Je dôležité, aby v tekutej aj tuhej forme bola látka veľmi bohatá na živiny.
Kompost je ideálny na hnojenie rastlín: doma alebo na balkóne, a ak máme aj kúsok záhrady - na oplodnenie toho, čo rasteme na pozemku. V USA sa takto spracovaný odpad prepravuje z mesta do okolitých fariem.
Tak prečo to neurobíme v Poľsku alebo len veľmi málo? Dôvodom je pravdepodobne skutočnosť, že takúto tradíciu nemáme, a preto nás nikto nenaučil. Najhoršie však je vedomie alebo predpoklad, že budeme mať v kuchyni niečo nechutné a páchnuce. Medzitým sa ukáže, že nič nemôže byť zlé a nejako to celý svet rieši už dlho.
Jednoduché a lacné-composters ...
Vlastne vyrobený kuchynský kompostér nie je nič iné ako obyčajný kontajner, do ktorého vyhodíme organický odpad. V skutočnosti to dokážeme vyrobiť z bežného vedra s vekom. Samozrejme, taký chalupársky kompostér bude vyzerať ... tak, a máme obrovský výber takýchto zariadení v obchodoch. Lacné, estetické a niektoré z nich sú dokonca dizajnérmi, takže vyzerajú v kuchyni chladne a môžu byť na nich hrdí na priateľov. Najlacnejšie kompostéry sa budú nakupovať za menej ako 100 PLN (s kapacitou 3 litre, dosť postačujúce pre priemernú rodinu), horná cena je neobmedzená.
Veľkosť kompostéra samozrejme záleží na našich potrebách, môže byť malá, o veľkosti plechovky alebo väčšej, napríklad o veľkosti nádoby na odpadky - a väčšina z nich skutočne vyzerá takto. Samozrejme sú uzavreté a zvyčajne vybavené uhlíkovým filtrom (jedným alebo niekoľkými), ktorý nás na jednej strane chráni pred zápachom a na druhej strane poskytuje stály prístup vzduchu k médiu, ktorý je potrebný na fermentáciu obsahu.
Čo je kompostovanie? Na zakúpené alebo vyrobené kompostér vyhodíme organický odpad z našej kuchyne: ovocné a zeleninové kože, ich zvyšky (napr. Jadrá), vaječné škrupiny, kávové usadeniny káva alebo použitý čaj. Bohužiaľ, s takýmto kompostovaním existuje niekoľko problémov.
Najprv tam nemôžeme dať všetko. Neodporúča sa umiestňovať kožu po citrusoch, chlebe, tuku alebo mäse . Samozrejme sú vylúčené všetky umelé predmety, napríklad obaly alebo šálky na jogurty. Správy užívateľov kompostu tiež naznačujú, že by sa tam nemala hádzať celá zelenina alebo ovocie, ktoré by mali hniť skôr ako vyrábať kompost. Problém môže byť tiež u rastlín, ktoré boli predtým ošetrené akýmikoľvek chemikáliami, napríklad hnojivami.
Po druhé, nie je to tak, že by sme len hádzali odpadky a zabudli na to, pretože sa musíte starať o taký kompostér. Je dôležité, aby všetok jeho obsah mal prístup k vzduchu, čo znamená, že musíte občas premiešať všetko. Musíte sa tiež starať o vlhkosť produktov v nich, pretože ak sú výrobky príliš vlhké, tak dokonca aj za mokra, keď ich tam dáme, môžu mať tendenciu hniť, čo nechceme. Teplota nemôže byť príliš nízka, takže ak udržujete kompostér v zime vonku (napr. Na balkóne), musíte kontajner izolovať (napr. Polystyrénom).
Existujú aj špeciálne prípravky obsahujúce skupinu užitočných baktérie alebo huby, ktoré iniciujú a urýchľujú fermentačný proces. V praxi to vyzerá tak, že po umiestnení odpadu do nádoby by sa mal tento prípravok ešte postrekovať. Ich ceny sa pohybujú od niekoľkých do niekoľkých desiatok zlotých.
Nakoniec sú tu tí, ktorí odporúčajú umiestniť také kompostéry ... červy (napr. dážďovky z Kalifornie, ktoré sa dajú kúpiť napríklad v rybárskych obchodoch), čo by malo urýchliť proces tvorby kompostu a zlepšiť jeho kvalitu.
Výsledkom je, že po všetkých týchto ošetreniach po určitom čase (asi 3 až 4 týždne) dostaneme plnohodnotné hnojivo vo forme látky so zemským povrchom. Môže sa použiť na ošetrenie črepníkových rastlín doma alebo na parcele. Nezabúdajme samozrejme na to, že sme zlikvidovali odpad, ktorý by sme za normálnych okolností museli platiť, aby boli ľahko a ekologicky šetrné.
... alebo komplikovaný a drahý
V podstate môžeme povedať, že existujú dva typy elektrických kompostérov: tie, ktoré fungujú tradičným spôsobom, ťažko dostupné na poľskom trhu a jednoduchšie zariadenia, ktoré sú niečo ako zariadenie na organické spracovanie odpadu, ktoré v podstate iba skartuje náš odpad.
Prvý z nich funguje podobne ako tradičné kompilátory , ale robia všetko pre nás. Sú trvalo pripojené k napájaniu a naša úloha je obmedzená na nalievanie organických zvyškov do nich. Prístroj zahrieva, mieša a stará sa o správnu vlhkosť. To všetko znamená, že ich premena na kompost trvá kratší čas, asi 2 týždne. Ale ako sme povedali, takéto zariadenia sú v Poľsku veľmi drahé a ťažko dostupné, je oveľa ľahšie kúpiť ich v zahraničí.
Na predaj sú tiež jednoduchšie a lacnejšie elektrické kompostéry , za ktoré musíme platiť od niekoľkých stoviek zlotých, ale skôr bližšie k tisícom alebo dokonca nad tento strop. Ide o to, že tieto zariadenia využívajú viac organického odpadu ako skutočné kompostéry, ale môžu sa použiť aj na tento účel. Ako fungujú? Veľmi jednoducho: otvoríme, hodíme zvyšky, zavrieme, zapneme a ... na to zabudneme a po niekoľkých hodinách prevádzky zariadenia máme druh kompostu.
Podrobnosti sú podrobnejšie. Tento utilizátor vyzerá ako normálny kuchynský spotrebič, napríklad prenosná chladnička. Výrobca jedného z týchto zariadení (koniec koncov, poľský) zabezpečuje, že týmto spôsobom môžeme využívať mäso aj malé kosti. Prístroj rozdrví zvyšky (do jedného z modelov zariadení môžete vložiť približne 1,5 kg), zaschne, ochladí a po niekoľkých hodinách máme pripravený kompost.
Podľa údajov výrobcu je objem odpadu zmiešaný približne o 90% Nádoba vo vnútri sa dá vybrať a umyť, napr. v umývačke riadu. Aj v tomto prípade nás uhlíkové filtre chránia pred nepríjemnými zápachmi.
Nevýhody oboch zariadení sú zrejmé. Spotrebúvajú eklektickú energiu, ktorá vytvára ďalšie náklady (a hluk, možno nie príliš nepríjemný, ale vždy), ale nie sú nejako strašne vysoké, takže môžete zaslepiť oko. Horšie je, že využívanie energie je v rozpore s takým čistým ekologickým prístupom, ktorý je pre veľkú skupinu ľudí základom a hlavnou motiváciou založiť kuchynský kompostér.
V druhom prípade nie je vôbec známe, či ide o komposter a kompost. V skutočnosti ide iba o mletý odpad, ktorý má pri prirodzenom kvasení málo spoločného. Umožňuje nám to však dosiahnuť cieľ znížiť objem odpadu a získať látku, ktorá je bohatá na živiny a ktorá je vynikajúca pre hnojivé rastliny.
V súhrne sa zdá, že najdôležitejšou vecou je začať s kompostovaním . Na tento účel existuje na trhu veľa zariadení, internet je tiež baňou opisov a rád, takže je tu kde získať informácie. V priebehu času, na základe vlastného pokusu a omylu, sami prídete na tie najlepšie metódy kompostovania, ktoré sú šité na mieru vašim potrebám. Potom sa môže ukázať, že to nebolo také ťažké a že to stálo za to vyskúšať.