X
Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 09:00 - 15:30
0 ks
za 0 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 30 EUR a máte dopravu ZADARMO
  • Kategórie blogu
Blog
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
10.09.2019
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
Ste platca DPH. Potrebujete nakúpiť bez DPH? čítať celé
Nočná smena strava
07.09.2019
Nočná smena strava
Doktor, strážca, zamestnanec čerpacej stanice - to je len niekoľko príkladov povolaní, ktoré zahŕňajú prácu na zmeny. Ako správne jesť pri práci v noc... čítať celé
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
07.09.2019
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
Provensálsky štýl v byte je spojený s bielym, jemným šedým a svetlým drevom. Obývacia izba a kuchyňa sa dokonale hodia k tomuto typu usporiadania. Na ... čítať celé
Zobraziť všetky články
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Jedlé kvety - stojí za to ich vysadiť na záhrade
06.09.2019

Jedlé kvety - stojí za to ich vysadiť na záhrade



Kuchári súťažia o zložité zdobenie mikroskopických častí. Jedlé kvety pridávajú jedlá, ktoré nemajú toľko chuti, ale elegancie. Tajomstvo najlepších jedál spočíva v jednoduchosti a kvety zdôrazňujú jednoduchosť. Pamätajte na moderovanie, pretože niektoré kvety majú dosť intenzívnu chuť a mali by sa používať čo najmenej, pretože môžu dominovať celej miske . Tajomstvo výberu kvetov závisí do značnej miery od znalosti rastlín. Aj malá chyba môže mať nepríjemné následky, chuť aj zdravie, pretože mnoho druhov a odrôd je jedovatých.

Znalosť kvetov a ich pôvodu je dôležitá. Mali by ste si byť vedomí toho, že jesť kvety vyťažené pozdĺž cesty alebo v blízkosti polí postriekaných herbicídmi môže mať škodlivé následky. Kvety pridané do jedla by mali byť sterilné, t. j. nemali by obsahovať chemikálie, nečistoty, hmyz a iné živé tvory. Nikto by nechcel jesť šalát s voškami alebo slimákmi (pokiaľ slimáky nie sú hlavným chodom).

Takže je najlepšie osloviť výrobky z vašej vlastnej záhrady, kde môžeme kontrolovať používanie chemikálií. Zároveň pestovaním rastlín a ich učením vieme, čo presne jeme. Možno myslíme na nové jedlá, ktoré používajú nové príchute a formy?

Kwiatożercy



Kulinárske trendy sa v poslednej dobe stali aj spoločenským hnutím, ktoré prispieva k vytváraniu skupín milovníkov jedenia kvetín, burín a dokonca aj hmyzu. Vydali sa chytlavé tituly: Vynikajúce burinyKvetinová hostina, Kvetoví jedlá, alebo Príručka jedákov červov alebo jedlých bezstavovcov strednej Európy. Hľadajú nové príchute, ľudia na celom svete prekračujú hranice a lámajú tabu. Prekonávajú sa navzájom pri implementácii najoriginálnejších nápadov.

Jesť kvety momentálne nie sú šokujúce. O aké druhy kvetín sa budeme starať bez obáv, že tento experiment môže skončiť otravou? Pozrime sa na tajomstvá kulinárskeho umenia z apríla.

marigold cake

Ako pestovať jedlé kvety - vybraný druh

  • Tuberous begónia ( Begonia x tuberhybrida ) má horkú korenistú chuť, tiež náznak citrónu. Kvety obsahujú kyselinu šťavelovú, preto sa neodporúčajú ľuďom trpiacim obličkovými kameňmi, dnou a reumatizmom. Existuje veľa odrôd cibuľovitej begónie s plnými kvetmi, jednoduchých alebo kaskádovitých. Rastlina kvitne od júna do prvých mrazov, ale zimy v zemi. Begonia sa pestuje z hľúz v krabiciach aj na záhradných posteliach. Má rád vlhké a tienisté pozície.


šalát s begóniou
  • sirôtka, trojfarebná fialová ( Viola x wittrockiana, Viola tricolor ) - obidva druhy majú drobné farebné kvety. Trojfarebná fialová má jemnú, sladkú chuť. Je ideálnym doplnkom šalátov, často sa používa aj ako zákusky. Môžete tiež pripraviť džem z trojfarebnej fialovej. Viac jesť môže spôsobiť hnačku. Chutí to ako tráva. Macešky chodia dobre s ovocnými šalátmi. Používajú sa na liečbu močových ciest a dýchacích ciest. Je to jednoročná alebo dvojročná rastlina, ktorá sa ľahko pestuje. Najlepšie rastie na kyslých piesčitých pôdach. Vysieva sa zo semien, hoci na trhu sú k dispozícii aj hotové dvojročné rezne.


macešky 2
  • chryzantéma, jastrun ( Chrysanthemum sp., Leucanthemum ) - v kuchyni najbežnejšie používaná chryzantéma bežne nazývaná "sedmokráska" so žltým stredom a harmančekovým poterom. Jeho okvetné lístky majú mierne koláčovú chuť. Táto rastlina má rada slnečné polohy, úrodnú a čerstvú pôdu. Pestuje sa tiež na rezané kvety. Kvitne od júna do augusta.


meringue with chrysanthemum
  • cuketa, tekvica, tekvica - kvet ( Cucurbita sp .) - je zelenina obľúbená v kuchyni. Okrem ovocia má tiež jedlé a veľmi chutné kvety (samčie aj samičie), ktoré pripomínajú tekvicu. Pridávajú sa do šalátov s intenzívnejšou chuťou, aby kvetina nezmiešala jedlo. Tekvicové kvety sa tiež konzumujú samostatne a vyprážajú sa v tempure.


 misa s cuketou a kvetom nasturtium
  • ibištek, ibištek ( Hibiscus sp .) - tento mimoriadne dekoratívny kvet pripomína brusnice s prídavkom citrusov. Kyslá chuť znamená, že rastlina by sa mala opatrne pridávať do šalátov, aby nevládla nad jedlo. Kvet ibišteka je vynikajúci na zdobenie jedál. Sušené kvety sa môžu použiť na varenie zmyselného čaju. ibištek (Hibiscus syriacus) je ťažké pestovať, pretože v našej klíme často mrzne, preto je najlepšie ho pokryť na zimu. Mnoho ľudí pestuje túto rastlinu v kvetináči, ale v tejto podobe je dosť chimérická. Odroda kvetu ibišteka, ktorá sa tiež nazýva čínska ruža (Hibiscuc rosa-sinensis), kvitne od skorej jari do neskorej jesene, zatiaľ čo jej záhradná sesternica až koncom leta.


hibiskus
  • ľalia ( Hemerocallis sp .) - je to sladké, pripomínajúce chuť melónu alebo uhorky. Pri krájaní jedla svadobný kvet dávajte pozor, aby ste nakrájali len okvetné lístky bez horkej základne rastliny. Je ideálny pre šaláty. Denná ľalia je krásna trvalka, často pestovaná ako záhonová rastlina. Bohužiaľ, kvety nie sú príliš trvanlivé. Musíte im poskytnúť polostienené a tienisté polohy a dobre odvodnenú pôdu, ale ľahko rastú a rýchlo rastú. Kvitnú v júni a júli (niektoré odrody tiež v máji), kvitnutia opakujú koncom leta a jesene.


day lily 3
  • nechtík ( Calendula officinalis ) - jej kvety sú jedlé, majú príjemnú chuť s nádychom korenia. Vďaka intenzívnej zlato-oranžovej farbe sa často používajú ako prísada do polievok alebo šalátov. Je to jednoročná rastlina zasiata zo semien. Kvitne koncom mája a júna, ale poteší oko najmenej do septembra.


nechtík
  • kapucínka ( Tropaeolum majus ) - má jedlé kvety aj listy. Jej mladé nakladané semená nahrádzajú kapary v niektorých kuchyniach. Všetky časti nasturtia sú veľmi chutné, sladké a korenené, čerstvé. Sú skvelým doplnkom všetkých druhov šalátov a iných jedál. Musíte však dávať pozor na hmyz, ktorý priťahuje sladký nektár vylučovaný nasturtiom. Pred podávaním by ste mali kvety dôkladne opláchnuť.


nasturtium 1
  • ruže ( Rosa sp .) - je ďalší obľúbený kvet z našej záhrady, ktorý sa používa v gastronómii. Okvetné lístky ruží majú často intenzívnu vôňu, ale ich chuť je mierne jemnejšia, má dokonca ovocnú tónu. Kvety jednotlivých druhov ruží sú jedlé, ale pred podávaním sa oplatí odstrániť belavý základ plátku. Každý určite pozná slávny ružový džem, ktorý pridávame do čaju alebo pukov. Kvôli častým chorobám týchto rastlín by sa malo postupovať so spotrebou, pretože pesticídy používané na ochranu zostávajú toxické aj po opláchnutí kvetu. Ruže sa pestujú vo forme kríkov alebo popínavých rastlín. Všetci dávajú prednosť slnečným polohám, úrodnej pôde. Na to, aby sa mohli hojnejšie rozvíjať, musia byť oplodnené. Ruže kvitnú zvyčajne v júni, v závislosti od druhu a odrody, môžu kvitnúť aj počas celej sezóny až do prvého mrazu.


roza
  • slnečnica ( Helianthus annuus ) - môžeme neotvorený kvet slnečnice variť vcelku alebo napariť na masle. Chutí rovnako ako artičoky. Súčasne je možné do polievok a šalátov pridať otvorené slnečnicové okvetné lístky. Ich chuť je mierne horká, takže si udržme moderovanie. Existuje mnoho odrôd tejto rastliny, v rôznych farbách kvetov a rôznych veľkostí. Miniatúrne slnečnice sa používajú na dekoráciu najneobvyklejších jedál, ako aj dezertov, nápojov a šalátov. Slnečnice sa pestujú zo semien. Počas vegetačného obdobia nevyžaduje špeciálne ošetrenie. Najlepšie sa hodí na slnečných pozíciách. Kvitne od júla do septembra, niektoré odrody ešte dlhšie - do októbra.


sunflower

Kvety určené na jedlo by sa mali zbierať skoro ráno, pretože potom sú naj šťavnatejšie. Môžu sa uchovávať na vlhkej papierovej utierke v uzavretej nádobe v chladničke, aby zostali dlhšie čerstvé (dokonca týždeň). Ak kvety uschnú, môžeme ich čerstvý vzhľad ľahko obnoviť tak, že ich na pár minút položíme na povrch ľadovej vody. Pridávame ich do riadu tesne pred podávaním, aby sme zabránili vadnutiu.

Bon apetit !
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi