- Štítky blogu
- granitove drezy
- kuchynské drezy
- kuchynské drezy granitové
- kuchynské drezy franke
- Kuchynské batérie
- kuchynské drezy nerezové
- vodovodné batérie do kuchyne
- vodovodné batérie
- kuchynské batérie
- kuchynské batérie sagittarius
- kuchynské batérie obi
- kuchynské batérie nástenné
- Kuchynské batérie kludi
- Kuchynské batérie hansgrohe
- Kuchynské batérie grohe
- Kuchynské batérie franke
- Kuchynské batérie blanco
- vodovodné batérie do kúpelne
- kúpelňové batérie
- kuchynské drezy sety
- drezy
- kuchynské drezy so skrinkou
- szco nakup bez dph nakupovanie na firmu bez dph
- szco nakup bez dph
- sprchový záves
- Ako znížiť náklady na firmu
- Ako znížiť náklady
- nákup bez dph v eu ň
- Bez DPH
- Nákup tovaru pre firmy bez DPH
- retro kúpeľne
- voľne stojaca vaňa
- vaňa retro
- čierna kúpelňová batéria
- vodovodná batéria
- vaňové batérie
- Zápustné umývadlá
- Zlaté umývadlá
- Rohové umývadlá
- Umývadlá
- moderná kúpelňa
- kúpelňa v podkroví
- vodovodné batérie grohe
- vodovodné batérie do steny
- vodovodné batérie blanco
- sprchové batérie
- bidetové batérie
- drez
- kuchynske
Blog

07.09.2019
Nočná smena strava
Doktor, strážca, zamestnanec čerpacej stanice - to je len niekoľko príkladov povolaní, ktoré zahŕňajú prácu na zmeny. Ako správne jesť pri práci v noc...
čítať celé

07.09.2019
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
Provensálsky štýl v byte je spojený s bielym, jemným šedým a svetlým drevom. Obývacia izba a kuchyňa sa dokonale hodia k tomuto typu usporiadania. Na ...
čítať celé
05.09.2019
Bird cherry - rastlina pre jesenné prechladnutie
Read
- Bird cherry - pre nachladnutie a ďalšie
- Pestovanie čerešní -
- Čerešňa vtáctvo - druhy a odrody
- Vtáčia tinktúra
Čerešňa vták ( Prunus padus syn. Padus avium ) je rastlina z čeľade rosaceae, tiež nazývaná kierup, korciupa, kociba alebo smrodynia. Už dlho ju používajú naše prababičky. lekárske účely. Bird cherry je zabudnutý strom, ktorý zriedka vysádzame v záhradách. Najčastejšie sa vyskytuje v lužných alebo jelšových lesoch, pozdĺž brehov riek a jazier a na pustatinách.
Je to strom s hustou, krásne visiacou korunou, s jemnými malými kvetmi so sladkou opojnou vôňou marcipánu. Na jeseň sa zmení na žltú a oranžovú. Jej šťavnaté ovocné koláčiky nádherne žiarili na slnku.
Tento strom s krátkou životnosťou (60-80 rokov) s eliptickými, mierne zúbkovanými listami podobnými čerešni, je na jar, na prelome apríla a mája pokrytý kvetmi v podobe visiacich bielych hroznov. Začiatkom leta sa na jeseň premenia na červené gule, ktoré dozrievajú ako lesklé čierne ovocie.
Tento pôvodný druh nie je iba očarujúcim stromom. V prvom rade je to cenný zdroj bioaktívnych látok, liek na jesennú prechladnutie .
Bird cherry - pred chladom a nielen
Pred rokmi neboli lieky a farmaceutický priemysel taký rozvinutý ako dnes, ovocie, Kvety, kôra a listy tohto stromu sa pravidelne používajú pri mnohých chorobách. Listy sa používali ako dezinfekčný prostriedok a baktericíd, najmä vo forme obkladov. Kôra zozbieraná v období kvitnutia stromu, sušená a použitá vo forme infúzií, mala diuretické, antipyretické, adstringentné, antireumatické a sedatívne vlastnosti. Ovocné tinktúry, vína, kompóty, zaváraniny a marmelády . V súčasnej dobe, v dobe návratu do prírody, s radosťou siahame po receptoch našich predkov, aby sa uzdravili bez potreby prehltnúť tablety. Je však potrebné poznamenať, že konzumácia surového čierneho čerešňového ovocia sa môže skončiť návštevou nemocnice, pretože semená v ovocí tohto stromu obsahujú kyanogénne glykozidy a amygdalín (tiež v listoch a kôre), ktorý sa v procese hydrolýzy transformuje na toxickú pruskú kyselinu. Preto je najlepšie, ak sa plody spracúvajú vo forme varu alebo fermentácie, aby sa zabezpečilo, že výrobok bude bezpečný. Vtáčie ovocie vtáctva má sladkú, horkú chuť a je to obľúbené vtáčie jedlo (z latinského názvu avium - vtáky).
Zatiaľ čo v surovej forme môžu bez problémov poškodiť ľudí, vtáky a iné zvieratá, ktoré ich strávia. Ovocie tejto rastliny sa používalo aj na výrobu vtáčej múky vtákov, ktorá bola v čase krízy jedinou surovinou na pečenie chleba, koláčov alebo knedlí. Múčka z vtáčích višní bola vyrobená z vyzretého (čierneho) vtáčieho ovocia, ktoré bolo sušené a mleté.
Sušené ovocie z vtáčích čerešní sa mohlo skladovať veľmi dlho bez obáv zo zhoršenia kvality. V súčasnej dobe sa vtáčia múka múka používa na pečenie ako prírodný konzervačný prostriedok. Vďaka tomu zostávajú cookies, koláče, chlieb a pečivo dlhšie čerstvé. Môžeme tiež pripraviť teplú varenú varenú vodu zo sušeného ovocia. Vtáčia čerešňa je bohatým zdrojom vitamínu C, antokyanov, karotenoidov, bežných látok, vlákniny, ako aj draslíka, fosforu a vápnika . Niektorí sa domnievajú, že látky nachádzajúce sa v čerešni inhibujú vývoj chorôb vrátane rakoviny a množenie vírusov.
V niektorých kultúrach sa čerešňa nazývala čarodejnica, pretože sa o ňu často starali liečitelia lesa. Verilo sa, že má magickú silu. Okrem už známych liečivých vlastností bolo s nimi spojených veľa povier.
pestovanie čerešní a višní
Bird Cherry je rastlina odolná voči škodcom a chorobám. Človek by mal vedieť, že tento strom sa bráni proti nim. Kvety z vtáčích čerešní vylučujú tzv. Baktericídne fytocídy a odstraňujú nežiaducich hostí. Hoci čerešňa je z hľadiska biotopov tolerantný strom, pretože sa často vyskytuje na pustatine. Niektorí to považujú za burinu vďaka neuveriteľnej sile prežitia (tvoria koreňové výhonky, ktoré akceptujú)c kríkový tvar). Napriek vysokej tolerancii pôdy má čerešňa rád úrodnú, hlbokú, najlepšie hlinitú, mierne vápenatú a vlhkú pôdu . Rastie najlepšie v čiastočnom tieni, ale aj na slnku. Ak máme v záhrade kyslú piesočnatú pôdu, oplatí sa ju obohatiť odkyslenou rašelinou a hnojom. Najprv ho však musíte kopať rýčom alebo kultivátorom. Stromy sa najlepšie vysádzajú v bezlistom stave od konca októbra do marca, keď nie je mráz. Diera pre koreňovú guľu by mala byť dvakrát alebo trikrát väčšia ako táto, aby sa korene nekučuli. Po umiestnení stromu do vhodnej výšky (ako vyrastal v škôlke), opatrne zakoreníme jeho korene zeminou a kmeň držíme zvisle. Pri výsadbe je najlepšie vysadiť druhú osobu. Potom okolo kmeňa vytvoríme misku vo forme ľahkého zemského násypu, ktorý blokuje odtekanie vody počas zalievania a veľkorysú vodu zalejeme stromom. Počas prvých mesiacov po výsadbe ich pravidelne zalievajte, aby sa udržala vlhkosť v pôde. Pamätajte, že mladé stromy majú slabé kmene a mali by sa vyberať.
Čerešňa - druh a odrody
Čerešňa nie je jediný druh vyskytujúci sa v Poľsku. Je to skutočne jediný pôvodný druh, t.j. rastú divo, ale existuje niekoľko ďalších odrôd, ktoré možno nájsť v obchodoch alebo záhradách. Bežná odroda vtáčích višní s ružovými kvetmi a tmavohnedými listami je Prunus padus 'Colorata'.
Strom čerešní - ( Prunus padus subsp. borealis ) zriedkavý poddruh čerešne vyskytujúci sa hlavne v horských oblastiach. Jedná sa o malý krík dorastajúci do 3 m. Od čerešní sa líši tým, že po trení listov nevyvoláva nepríjemný zápach a kvety sú bez zápachu. Je bez zápachu a je citlivejší na choroby rastlín a škodcov. Táto rastlina sa preto musí pravidelne ošetrovať fungicídnym skóre alebo meďou a insekticídom Calypso.
Čerešňa americká , známa tiež ako neskorý vták ( Prunus serotina ), je v Poľsku pomerne populárnym druhom, tzv. antropofytom, t. j. v krajine. Je to však rozsiahle. Niektorí hovoria, že postupne premiestňujú našu pôvodnú vtáčiu čerešňu. Na rozdiel od čerešní, menej vlhkých a dobre odvodnených oblastí. Americká čerešňa je väčšia a sladšia ako čerešňa domáca, dozrieva však neskôr.
Čerešňa bielohlavá ( Prunus virginiana ) je v Poľsku tiež veľmi obľúbená a pestovaná. Vytvára hybridy s vtáčou čerešňou a americkou čerešňou, ale vyzerá skôr ako posledná. Malý strom alebo krík dorastá do výšky 5 metrov. Ovocie je tiež jedlé (môžu sa jesť aj surové, pretože neobsahuje veľa amygdalínu). Existuje niekoľko odrôd pestovaných hlavne na ovocie.
tinktúra vták-čerešňa
Najbežnejšou formou studeného nápoja je čierna čerešňová tinktúra nazývaná čerešňa vtáčia. Vyrába sa v pomere: 1 kg ovocia, 1 liter vodky a ½ kg cukru. Ovocie po umytí musí byť niekoľko dní odložené na chladnom mieste, aby stratilo svoju horkosť. Potom ich nalejte do pohára, pridajte cukor a vodku a mesiac a pol odložte na chladné miesto. Neskôr jednoducho vypite nápoj, prefiltrujte ho, nalejte ho do fliaš so šťavou a vložte ho do špajze do prúteného koša s priehradkami, aby neprepadli. Tinktúra sa stáva najúčinnejšou po pol roku, keď sa jej obsah primerane spracuje.
Tí, ktorí majú vtáčiu čerešňu na záhrade alebo v neďalekom háji alebo na lúke, môžu ísť so zberným košom. Táto tradičná zmes bude určite užitočná v nasledujúcich chladných jesenných a zimných dňoch.