Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 09:00 - 15:00
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Blog
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
10.09.2019
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
Ste platca DPH. Potrebujete nakúpiť bez DPH? čítať celé
Nočná smena strava
07.09.2019
Nočná smena strava
Doktor, strážca, zamestnanec čerpacej stanice - to je len niekoľko príkladov povolaní, ktoré zahŕňajú prácu na zmeny. Ako správne jesť pri práci v noc... čítať celé
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
07.09.2019
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
Provensálsky štýl v byte je spojený s bielym, jemným šedým a svetlým drevom. Obývacia izba a kuchyňa sa dokonale hodia k tomuto typu usporiadania. Na ... čítať celé
Zobraziť všetky články
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Ako šúpať a variť špargľu?
05.09.2019

Ako šúpať a variť špargľu?



Obdobie čerstvého špargle je krátke, len niekoľko týždňov. Stojí za to ich osloviť tak často, ako je to možné, pretože sú nielen chutné, ale tiež obsahujú mnoho hodnotných prísad, majú málo kalórií, vďaka ktorým pomáhajú schudnúť a sú ľahko stráviteľné. Prichádzajú v troch farbách: biela, zelená a najzriedkavejšia fialová.

Najobľúbenejšie sú biele, ktoré sa pestujú v špeciálnych pahorkoch bez prístupu k svetlu. Sú stredne silné a majú jemnú, jemnú, sladkú chuť s nádychom horkosti. Pretože sú dosť tvrdé, musia sa pred varením olúpať.

Zelené, stále častejšie kupované, sú tie, ktoré dozrievajú na slnku. Sú tenké, aromatické, ostré a výrazné, ale mäkké a jemné. Pred varením ich nemusíte olúpať.

A v neposlednom rade fialový špargľa. Krátko rastú pár centimetrov nad zemou, majú hustú fialovo-fialovú stonku a musia sa zozbierať skôr, ako sa zmení na zelenú. Fialový špargľa má intenzívnu arómu a je sladšia ako biela a zelená, ale o niečo tvrdšia ako zelená.

Ako kúpiť špargľu?



Bez ohľadu na farbu čerstvý špargľa by mala byť pevná a pružná, mala by mať pevne uzavreté hlavy a vlhké špičky a výhonky sa lesknú a pružina . Biely špargľa nesmie byť príliš hustá, pretože sa môže ukázať ako pernatá, ale príliš tenká, je ťažké ju olúpať. Zakúpený špargľa sa nedá dlho skladovať, pretože je nestabilný. Najlepšie je jesť v deň nákupu. Môžu sa uchovávať v chladničke 2 až 4 dni. Najlepšie je umiestniť ich zvisle do nádoby s malým množstvom vody alebo ich prevliecť do vlhkej handričky.

Ako šúpať špargľu?



špargľa

malý nôž. škrabky na zeleninu alebo špargľa, ale samozrejme môžete použiť obvyklý Zelenú špargľu, ktorú nemusíte vôbec olúpať. Stačí ich umyť pod tečúcou vodou a odrezať alebo odlomiť špičky. Stočte špargľu mierne dookola a špička sa zlomí na správnom mieste. Samozrejme ju môžete tiež rezať nožom vo výške asi 1/3 zdola. Biely špargľa si vyžaduje trochu viac úsilia, pretože je vláknitejšia ako zelená a pred varením sa musí olúpať. Najlepšie je to urobiť pomocou špeciálneho Pri lúpaní, dajte pozor, aby ste nepoškodili hlavy, ktoré by sa samozrejme nemali lúpať. Špargľu odlupujte zhora nadol, začnite tesne pod hlavu (rovnako ako mrkva) a odstráňte všetky vlákna. Nakoniec odstráňte drevené konce. Malo by sa tiež pamätať na to, že čím starší je špargľa, tým väčšia časť špičky sa musí odrezať. Pre čerstvých je dosť asi 2 cm, pre starších až 5 cm. Fialový špargľa sa pripravuje podobne ako biela.

Ako variť špargľu?



Pri varení by mal byť špargľa usporiadaná vertikálne a ich hlavy by mali byť nad vodnou hladinou. Hlavy sú najcitlivejšie a najjemnejšie, keď sú vystavené pôsobeniu pary. Najlepšie je použiť na varenie špeciálny hrniec. Je úzky a vysoký so stredným sitkom, takže môžete špargľu ľahko vložiť a odstrániť z vody. Ak taký hrniec nemáte, všetko, čo potrebujete, je samozrejme obyčajný, ale vysoký hrniec. Potom môžete špargľu zviazať šnúrkou a rovnomerne uvariť. Okrem slanej vriacej vody môžete pridať čajovú lyžičku cukru a trochu mlieka. Mali by variť na miernom ohni, zakryté.

parmezán a trochou citrónovej šťavy. Biele pred pečením je lepšie zafarbiť, t. J. Vložiť do vriacej vody na 2-3 minúty. Ak však chcete použiť špargľu na šalát, po varení sa oplatí hodiť ich na chvíľu do misky s vodou a ľadom. Budú chrumkavé a pevné. olivový olej, posypeme soľou a korením. Grilujte na každej strane po dobu 3-6 minút. Chutia skvele s nastrúhaným grilovacia panvica zeleným špargľom netreba variť, stačí posypať Zelená bude pripravená po 8-10 minútach a biela a fialová po 10-15 minúty. Hneď po vybratí z mrazničky vyhoďte do vriacej vody. Špargľa sa dá grilovať a pečiť. Pred nasadením grilu alebo
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
© 2018 Všetky práva vyhradené
 
Spracovanie osobných údajov môžete ovplyvniť úpravou svojich preferencií ochrany súkromia.