Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 09:00 - 15:00
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
  • Kategórie blogu
Blog
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
10.09.2019
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
Ste platca DPH. Potrebujete nakúpiť bez DPH? čítať celé
Nočná smena strava
07.09.2019
Nočná smena strava
Doktor, strážca, zamestnanec čerpacej stanice - to je len niekoľko príkladov povolaní, ktoré zahŕňajú prácu na zmeny. Ako správne jesť pri práci v noc... čítať celé
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
07.09.2019
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
Provensálsky štýl v byte je spojený s bielym, jemným šedým a svetlým drevom. Obývacia izba a kuchyňa sa dokonale hodia k tomuto typu usporiadania. Na ... čítať celé
Zobraziť všetky články
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Švédske dezerty: Semlor, Blåbärspaj, Saffranspannkaka

Švédske dezerty: Semlor, Blåbärspaj, Saffranspannkaka



Nemôžete sa schovať - Švédsko nie je v očiach sveta kulinárskou mocou a pravdepodobne nikdy nebude. Každá kuchyňa má však svoje tajomstvá: Semlor - oblátky s mandľovou hmotou, Blåbärspaj - čučoriedkový koláč a Saffranspannkaka - šafranový koláč.

Semlor - recept



Ingrediencie na cesto (18 roliek):
  • 1 polievková lyžica zŕn kardamon
  • 300 ml mlieka
  • 59 g čerstvých kvasníc
  • 135 g jemného cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 150 g nesoleného, teplého masla
  • 1 vajce
  • 660 - 720 g chlieb


Zložky pre náplň:
  • 250 g mandle
  • 225 g jemného cukru
  • 900 ml šľahačiek


Spôsob prípravy:

Semená kardamónu dôkladne premiešajte v trecej miske. Nalejte mlieko do hrnca, pridajte kardamóm a zahrievajte, až kým zmes nebude vlažná. Rozdrvte droždie a vložte ho do misky - pridajte teplé mlieko s kardamómom, cukrom, soľou, maslom a vajcom. Zmiešajte všetky ingrediencie a potom za stáleho miešania pomaly pridajte múku. Mali by ste si dať hodvábne a flexibilné cesto. Misku prikryte tkaninou a cesto nechajte 45-60 minút kysnúť.

Počas tejto doby začnite pripravovať náplň. Základom bude mandľová pasta: mandle sa obaria a potom sa zmiešajú s jemným práškom. Pridajte cukor a miešajte 5-7 minút, kým nezískate hladkú pastu.

semlor

Ak už cesto povstalo, rozdeľte ho na 18 častí a z každého z nich vytvorte guľu. Gule rozmiestnite na plech na pečenie potiahnutý papierom na pečenie. Vajíčko porazte a každú časť cesta rozotrite štetec. Predhrejte rúru na 200 ° C a pečte koláče 6-7 minút. Vyberte rolky a ochladte ich na grile.

Odrežte vrcholy roliek a ostatné časti odrežte lyžičkou. Nastrúhajte mandľovú pastu a zmiešajte ju s cestom z vnútornej strany roliek a mlieka, až kým nezískate krémovú hmotu. Cukrovinky rukáv buchty, prikryte predtým narezanými časťami a ozdobte šľahačkou. Posypte sladkosti práškovým cukrom.

Blåbärspaj - recept



Ingrediencie do cesta (8 porcií):
  • 250 g múky
  • štipka soľ
  • 3 polievkové lyžice jemného cukru
  • 125 g studeného masla
  • 3 polievkové lyžice studenej vody


Zložky pre náplň:
  • 500 g čučoriedok alebo čučoriedok (môžu byť čerstvé alebo mrazené)
  • 2 lyžice kukuričná múka alebo zemiaky
  • ⅔ šálka jemného cukru
  • voliteľné: ¼ - ½ lyžičky škorica
  • voliteľné: citrónová kôra


Spôsob prípravy:

Pridajte múku a soľ do časti kuchynský robot a miešajte ich niekoľko sekúnd. Potom pridajte cukor a nakrájané maslo a nechajte zariadenie bežať ďalších 10 - 15 sekúnd. Po vypnutí robota by ste mali dostať zmes s konzistenciou jemných omrvín.

Pridajte vodu a robota reštartujte ďalších 20-30 sekúnd. Vyberte lepkavé cesto zo stroja a hnajte ho na doske. Z cesta pripravte guľu, zabalte ju do lepiacej fólie a vložte do chladničky na 30 minút. Predhrievajte rúru na 200 ° C.

Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na prachovej múke val. Skúste mu dať tvar kruhu s priemerom asi 30 cm. Premazané pláty o priemere 23 cm dokončite hotovým cestom. Prebytočné cesto nakrájajte nožom a uložte ho na neskôr.

Vo veľkej mise zmiešajte čučoriedky / čučoriedky, kukuričnú múku / zemiakovú múku a cukor a všetko vložte do cesta.

Zostávajúce cesto odrežte hrubé prúžky široké asi 1 cm. Usporiadajte ich striedavo na výplňovej vrstve, až kým nezískate vzor mriežky.

Pripravené cesto pečieme približne 45 - 50 minút, kým nedosiahne zlatohnedú farbu. Po vybratí z rúry ich nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom ich podávajte.

Saffranspannkaka - recept



Ingrediencie (6 dávok):
  • 1 šálka krátkej ryže (napr. Arborio alebo Mochi)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 1/2 šálky vody
  • 1 1/4 šálky krému
  • 1 šálka mlieka
  • 1 balík vlákna šafranu
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 1/2 šálky mandle, lúpané a nasekané
  • 5 vajec


Spôsob prípravy:

Ryžu a soľ varte na miernom ohni, až kým sa takmer všetka voda neodparí. Pridajte krém a pokračujte vo varení. Potom pridajte mlieko a zmes varte, kým nezískate konzistenciu krémovej kaše - malo by to trvať asi 30 minút.

Zložte hrniec z tepla a zamiešajtePridajte šafran, cukor a mandle. Zmiešajte všetky ingrediencie - môžete pridať trochu vodky na rozpustenie šafranu.

Rozlomte vajíčka a premiešajte ich vidličkou, potom ich nalejte na panvicu a zmiešajte s ostatnými prísadami.

Pripravte formu na koláč (približne 28 cm x 38 cm) a namažte ju maslom, potom vylejte cesto. Pečte ich v rúre asi 30 minút pri 225 ° C.

Cesto podávajte teplé, priamo z rúry, so šľahačkou a džemom.

Vyskúšajte naše recepty vo vašej kuchyni a potešte svojich blízkych neznámymi príchuťami!
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
© 2018 Všetky práva vyhradené
 
Spracovanie osobných údajov môžete ovplyvniť úpravou svojich preferencií ochrany súkromia.