Spomienky na dovolenku - 3 recepty portugalskej kuchyne
Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 09:00 - 15:30
0 ks
za 0 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 30 EUR a máte dopravu ZADARMO
  • Kategórie blogu
Blog
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
10.09.2019
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
Ste platca DPH. Potrebujete nakúpiť bez DPH? čítať celé
Nočná smena strava
07.09.2019
Nočná smena strava
Doktor, strážca, zamestnanec čerpacej stanice - to je len niekoľko príkladov povolaní, ktoré zahŕňajú prácu na zmeny. Ako správne jesť pri práci v noc... čítať celé
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
07.09.2019
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
Provensálsky štýl v byte je spojený s bielym, jemným šedým a svetlým drevom. Obývacia izba a kuchyňa sa dokonale hodia k tomuto typu usporiadania. Na ... čítať celé
Zobraziť všetky články
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Spomienky na dovolenku - 3 recepty portugalskej kuchyne
07.09.2019

Spomienky na dovolenku - 3 recepty portugalskej kuchyne

Caldo verde



Zelená polievka je jedlo, ktoré miluje portugalčina! Pretože je veľmi ľahko stráviteľná, podáva sa najčastejšie pred alebo bezprostredne po hlavnej chodbe. Ideálne na jesennú večeru. Je to nielen chutné, ale aj veľmi ľahké sa pripraviť.

Zloženie:

  • 4 lyžice olivový olej
  • 1 nakrájanú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 6 zemiakov, olúpaných a nakrájaných na plátky
  • 2 litre studenej vody
  • 200 g klobása
  • 30 g kale
  • 2 čajové lyžičky soli
  • korenie podľa chuti


Spôsob prípravy:

Veľký panvica zapálený na miernom ohni, zahrievajte 3 polievkové lyžice oleja a opečte cibuľu a cesnak vytlačený v lisu asi 3 minúty. Pridajte zemiaky a opražte ďalšie 3 minúty. Nalejte vodu do panvice, dajte ju do varu a zemiaky varte asi 20 minút, kým nezmäknú.

Medzitým nakrájajte na panvicu nakrájanú klobásu. Keď stratíte väčšinu tuku (zvyčajne trvá asi 10 minút), položte kúsky na kuchynský uterák.

Zemiaky rozdrvte paličkou. Pridajte do polievky klobásu, soľ a korenie. Prikryte a varte na miernom ohni asi 5 minút. Tesne pred podávaním pridajte kapusta a celý varte asi 5 minút. Keď listy zmäknú, pridajte 1 lyžicu olivového oleja. Polievku podávajte v malých miskách!

Bacalhau

200


Solená a sušená treska je základom mnohých tradičných portugalských jedál. Hovorí sa, že Portugalci môžu tieto ryby uvariť toľkými spôsobmi, koľko dní v roku. V každej z reštaurácií bude niekoľko položiek s názvom Bacalhau. Grilovaná treska so zemiakmi je ideálnym návrhom na obnovenie chutí priamo z Pyrenejského polostrova.

Zloženie:

  • 400 g solenej tresky
  • 500 g zemiakov
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 6 vajec
  • podľa chuti: korenie, petržlen, olej, soľ, čierne olivy


Spôsob prípravy:

Pri príprave Bacalhau začnite namáčaním solenej tresky. Potom odstráňte kožu a kosti a drvte ryby rukami. Zemiaky olúpeme a nakrájame na dlhé tenké prúžky. Olúpeme cibuľu a nakrájame na krúžky.

Zemiaky smažte na horúcej panvici na pečení olej a potom ich vyberte z kuchynskej utierky, aby ste ich zbavili prebytočného tuku. Súčasne smažte cibuľu a cesnak na hlbokej panvici, kým nedosiahne zlatohnedú farbu. Pridajte tresku a poter na pár minút. Po tejto dobe pridajte zemiaky a premiešajte. Porazte vajcia do misy a porazte ich. Pridajte soľ a korenie. Potom ich nalejte do panvice. Vypnite oheň a všetko dôkladne premiešajte - nechcete z misky robiť omeletu! Jedlo je takmer pripravené! Podávajte horúce s petržlenovou vňaťou a čiernymi olivami.

Pastéis de Nata



Treťou a poslednou klasickou portugalskou kuchyňou sú ... malé muffiny plné pudingu! Každý, kto mal možnosť byť v Portugalsku, ich určite dobre spája. Je to perfektný sladký doplnok k popoludňajšej káve. Ako pripraviť také potešenie?

Zloženie:



Spôsob prípravy:

Rúru zohrejte na 190 stupňov. Pripravte muffinová forma - nastriekajte ho tučným sprejom a potom každú jamku zarovnajte s listovým pečivom.

Nalejte ½ šálky mlieka do panvice, potom pridajte kukuričný škrob, cukor a vanilkový struk. Varte celý a neustále miešajte. Žĺtky vložte do malej misky. Nalejte do nich ½ šálky horúceho mlieka a premiešajte. Potom postupne pridajte do masa v panvici zmes mlieka a vajec. Celý varíme asi 5 minút za stáleho miešania. Ak sa ingrediencie dobre kombinujú, odstráňte vanilkový struk. Vyplňte formy obložené cestom. Vložte ich do rúry a pečte asi 20 minút. Po vybratí košíčkov môžete posypať práškovým cukrom a podať im svoje obľúbené ovocie.
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi