X
Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 09:00 - 15:30
0 ks
za 0 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 30 EUR a máte dopravu ZADARMO
  • Kategórie blogu
Blog
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
10.09.2019
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
Ste platca DPH. Potrebujete nakúpiť bez DPH? čítať celé
Nočná smena strava
07.09.2019
Nočná smena strava
Doktor, strážca, zamestnanec čerpacej stanice - to je len niekoľko príkladov povolaní, ktoré zahŕňajú prácu na zmeny. Ako správne jesť pri práci v noc... čítať celé
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
07.09.2019
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
Provensálsky štýl v byte je spojený s bielym, jemným šedým a svetlým drevom. Obývacia izba a kuchyňa sa dokonale hodia k tomuto typu usporiadania. Na ... čítať celé
Zobraziť všetky články
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Rezy viniča
07.09.2019

Rezy viniča



Správne rezanie viniča je jedným z najdôležitejších spôsobov liečby, a preto by sa ho mal naučiť každý, kto má na záhrade vinič. Toto ošetrenie sa uskutočňuje počas vegetačného obdobia, ale najdôležitejšie sú formovacie rezy, pretože od nich závisí tvar rastliny, a teda aj plodiny. Predtým, ako sa k nim dostaneme, by sme mali poznať požiadavky našej rozmanitosti.

Odrody viniča



Vínne révy populárne v Poľsku nevyžadujú pokrytie počas zimy, vo všeobecnosti vydržia teploty až do -30 ° C. Je odolný voči chorobám. Hoci sú plody menšie a nie také chutné ako dezertné víno, majú viac šťavy a sú rovnako sladké. Sú ideálne pre džúsy, na spotrebu alebo na výrobu domáceho vína.

Najpopulárnejšie odrody s jasným ovocím sú: Swenson Red, New York Muskat. Tieto odrody obyčajne nevyžadujú rezanie. Rastú bujne a sú skvelé pre pergoly, altány alebo výsadbu pri stene. Pearl of Zali, Kristaly, Iza Zaliwska, Chorus. Odrody tmavého ovocia zahŕňajú: Iliczewskij Rannij, Scuyler,

Nástroje na rezanie viniča



Skôr ako začneme rezať, musíme si vybaviť správne vybavenie. Ak má niekto na záhrade vinič, musí mať aj:
  • záhradnícke nožnice - toto je pravdepodobne najpoužívanejší nástroj na prerezávanie vetiev. Ručné prerezávače môžu pohodlne rezať vetvičky s hrúbkou asi 2 cm. Existujú tri základné typy strihacích nožníc: kovadlina, nožnice a račne . Nožnicový prerezávač je univerzálny, vhodný na strihanie stoniek. Kovadlina sa najčastejšie používa na rezanie drevených výhonkov. Nožnice na račne fungujú ako nožnice na kovadlinky, ale vďaka mechanizmu sa rozrezávajú na tri stupne. Nožnice na račne sú určené pre tých, ktorí plánujú robiť výrezy na dlhú dobu a chcú chrániť svoje zápästia. Na trhu sa objavili záhradnícke nožnice špeciálne určené na rezanie viniča.
  • Nožnice na vetvy - nástroj používaný na rezanie výhonkov s priemerom presahujúcim 2 cm. Sú tiež užitočné pri rezaní ovocných stromov. Je to nástroj podobný ručnému prerezávači, má však dlhšie rukoväte, čo zvyšuje reznú silu.
  • Guľky na rezanie výhonkov - ideálne na rezanie drevitých starých vetiev s priemerom 3 až 10 cm.

Krok za krokom - cut Guyot one-Armed



Počas prvých troch rokov by sme sa mali uistiť, že vinič má správny tvar. Toto ovplyvňuje úrodu. Krátko po výsadbe orežte výhonok za prvé dva stehy. Týmto spôsobom pravdepodobne dostanete dve hlavné výhonky z púčikov na spanie.

Keď je vinič starý dva roky, je čas postarať sa o kmeň. Mali by ste si vybrať najsilnejších a najzdravších a zostrihať ostatné. Potom ho horizontálne ohnite nad tretím okom, odpočítajte 6 až 12 ôk, orežte ho a pripevnite ho k drôtu alebo sieťke (pomocou špeciálnej PVC pásky). Na opravu pásky môžeme použiť aj zošívačku. Takéto silné prerezávanie spôsobí v budúcom roku výrazný nárast. V lete odstráňte z kmeňa všetky rastúce vetvičky (zvislá časť s 3 okami) a z horizontálnej časti nechajte iba tie, ktoré rastú.

V treťom roku budeme vkladať vedľajšie výhonky viniča. na jeseň bude hlavný kmeň a vodorovná vetva už zalesnená, zatiaľ čo všetky ostatné vetvy zostanú čerstvé.Na mladých výhonkoch nebude ovocie.

Vždy musíme rezať rastlinu v hornej časti kmeňa tesne pod vodorovnou vetvou, pričom necháme dva bočné výhonky. Najnižšie výhonky odrežte cez druhé oko. Ohnite druhú streľbu a pripevnite ju ku konštrukcii ako v druhom roku. Nezabudnite orezať vodorovný záber po 6 - 12 stehoch. Z tejto ohnutej vetvičky porastú v lete výhonky nazývané výhonky.

V nasledujúcich rokoch postup opakujeme. Prevádzkujeme však dva výhonky, nielen jeden. Robíme to isté, ohýbame, pripevňujeme a zvádzame - jeden doprava, druhý doľava. Existuje samozrejme viac spôsobov pestovania viniča, napríklad Royat alebo Casenave, ale Guyot je pravdepodobne najobľúbenejší.

Niektoré ďalšie tipy

  • Vždy je potrebné sterilizovať zariadenie po prerezávaní viniča ponorením rezacích čepelí do roztoku izopropylalkoholu - tým sa ochránia rastliny pred prenosom chorôb
  • odstrániť a spáliť všetky časti chorého dreva
  • rezy by sa mali robiť najmenej 2,5 cm nad púčikom a pod uhlom 45 stupňov , aby mohla voda odtekať, čo bude chrániť rastlinu pred hnilobou
  • výhonky by mali byť voľne priviazané k mriežke alebo drôtu pomocou špeciálnej zelenej záhradnej pásky, aby sa príliš nestlačila príliš rastúca a zahusťujúca vetvička
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi