Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 09:00 - 15:00
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
  • Kategórie blogu
Blog
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
10.09.2019
Nákup tovaru pre firmy bez DPH
Ste platca DPH. Potrebujete nakúpiť bez DPH? čítať celé
Nočná smena strava
07.09.2019
Nočná smena strava
Doktor, strážca, zamestnanec čerpacej stanice - to je len niekoľko príkladov povolaní, ktoré zahŕňajú prácu na zmeny. Ako správne jesť pri práci v noc... čítať celé
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
07.09.2019
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
Provensálsky štýl v byte je spojený s bielym, jemným šedým a svetlým drevom. Obývacia izba a kuchyňa sa dokonale hodia k tomuto typu usporiadania. Na ... čítať celé
Zobraziť všetky články
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Ako nastaviť tabuľku učebnicovým spôsobom?

Ako nastaviť tabuľku učebnicovým spôsobom?

Krok 1 - obrus a obrúsky



Prvým krokom pri zdobení stola pre osobitnú príležitosť je zakrytie obrusom. Nemôže byť príliš malý alebo príliš priestranný. Najlepšie je zvoliť látku vo svetelnom tieni - klasická biela funguje dobre bez ohľadu na situáciu, môžeme zvoliť aj šedú farbu. Ak je služba hladká, stojí za to rozšíriť vzorovaný obrus, zatiaľ čo keď sme sa rozhodli vzor rozrezať, textília by mala byť jednotná.

Je zrejmé, že obrus musí byť čistý, žehlený a dobre roztiahnutý (mal by byť rovnomerne zavesený na každej strane - najmenej 20 centimetrov). Okrem toho musíme pripraviť obrúsky, ktoré sa používajú nielen na hygienické účely, ale sú aj dekoratívnym prvkom. Ak je stretnutie pri stole sviatočné, malo by byť plátno. Umiestnili sme ich do stredu taniera alebo na jeho ľavú stranu.

Krok dva - taniere



Pre každého hosťa, ktorý hostíme pri trojchodovom jedálenskom stole, je jeden veľký plochý tanier, hlboký tanier a dezertná doska. Najväčší je umiestnený vo vzdialenosti asi 2 centimetrov od okraja stola. Dali sme naň polievkovú dosku. Keď hostia dokončia konzumáciu prvého a druhého jedla, na oplátku sa dostanú dezertné taniere.

Druhý krok - príbory a poháre



Koľko príborov a jedál na pitie bude na stole, závisí od počtu hostí a jedál, ktoré plánujeme mu to slúžiť. Ak večere pozostáva z troch jedál (polievka, hlavný chod a dezert), postačí základné prestieranie, ktoré pozostáva zo siedmich prvkov. Takže budete potrebovať: lyžicu, vidličku a nôž, lyžicu vidličiek a dezertov a pohár vody a vína.

Ako usporiadať príbory a poháre?



V tomto prípade nie sme riadení estetickými hľadiskami, ale funkčnosťou. Príbory umiestnite v poradí, v akom boli použité. Z vonkajšej strany na prvé jedlo a zvnútra - do poslednej. Začneme lyžicami. Ak sa polievka podáva ako prvé jedlo, položíme ju na pravú stranu taniera. Potom, vedľa neho (vo vzdialenosti asi 1 centimeter), trochu bližšie k miske položil nôž. Mal by ležať tak, aby jeho čepeľ smerovala dovnútra smerom k doske. Vidlicu položte na opačnú stranu.

Príbory na zákusky sú umiestnené nad doskou, mali by byť usporiadané navzájom rovnobežne. Položte lyžicu (rukoväť smerujúca doprava) na vidlicu (jej rukoväť smeruje doľava). Poslednou fázou je položenie pohárov na stôl. Položili sme ich nad nôž . Bližšie k jedálenským príborom by mal byť ten, ktorý je vo vode a trochu ďalej (napravo) ten, ktorý je pred alkoholom.


Dôležité je, že na večierku nie je vhodné meniť alebo prinášať príbory, takže pred začatím by všetky položky mali byť na stole.

Zdobenie



Po prekrytí tabuľky môžeme pokračovať v jeho zdobení. Na tento účel sa oplatí používať čerstvé kvety - najlepšie je umiestniť ich na malé nádoby, ktoré nebránia v zornom poli hostí. Na jednotlivé servítky ležiace vedľa taniera sa dajú umiestniť aj jednotlivé kúsky. Sviečky sa môžu objaviť vedľa kvetov na stole. Vyhnite sa tým, ktoré horia alebo nepravidelne fajčia.
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
© 2018 Všetky práva vyhradené
 
Spracovanie osobných údajov môžete ovplyvniť úpravou svojich preferencií ochrany súkromia.